Chokladtårta med exotisk smak

 
Chokladtårtbotten: 

3 ägg 
2 1/2 dl socker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mölk 
3 1/2 dl vetemjöl 
2 tsk bakpulver
1 krm salt 
4 msk kakao
 
Vispa ihop ägg, socker och vaniljsocker poröst. Smält smöret och blanda i mjölken, tillsätt sedan det i äggsmeten, Blanda ner de övriga ingredienserna och blanda ihop till en jämn smet. Smöra och bröa en form med avtagbar botten. Häll i smeten i formen och grädda sedan i 175 grader i ca 25 - 30 minuter. 
Låt svalna!
 
Fyllning 1:
 
Citruskräm

4 äggulor
1/2 dl socker
2 1/2 msk majsstärkelse
1/2 msk från valfri citrusfrukt
3 dl vispgrädde
 
Vispa äggulor och socker vitt och luftigt. Blanda majsstärkelsen i citrussaften. Koka upp vispgrädden i en kastrull, rör ihop den med citrussaften. Häll ner äggblandningen i kastrullen och värm och vispa medan. Den ska bli tjock. Ta sedan av från plattan ocg vispa ordentligt tills det är en jämn kräm. Använd elvisp om det behövs. Låt svalna. 
 
Fyllning 2:
 

Vispad grädde med frysta hallon
 
2 dl grädde
1 dl hallon
 
Vispa grädden och ta ut hallonen ur frysen. 
 
Dekorering:
 
Chokladganache

150 g mörk choklad
1 dl grädde
35 g smör
 
Hacka chokladen och lägg i en kastrull och tillsätt grädden. Värm tills chokladen har smält. Ta av från plattan och blanda i smöret. Blanda till en jämn smet. Låt svalna. 
 
1 färsk mango, färsk citron, färsk lime och physalis att dekorera med även grädde för att göra gräddrosetter. Dekorera med grädden runt kanterna och dekorera därefter med riven vit och mörkchoklad på kanterna. 
 
Montering:

Dela tårtbotten i tre delar. På den första botten har du på citruskräm och lägg sedan på den andra botten och där har du på vispad grädde och frysta hallon. Lägg därefter på den sista botten och på den täcker du tårtan med chokladganachen och dekorera med frukt med mera. 
 
 
Idé hittat på www.heavenlycupcake.se.
 
 
 
 
 

Chokladpraliner

Har haft i smält blockchoklad och nougat i pralinformar! 

Pepparkaksstad

 
 
 
 
 

 
 

Pepparkaksrenar

Du behöver:

Pepparkaksdeg
Nonstop
Smält blockchoklad
 
Gör så här:
1. Kavla ut pepparkaksdegen och tryck ut med en rund pepparkaksform. Grädda sedan i ugnen i några minuter på 225 grader. 
 
2. Smält chokladen över vattenbad och när pepparkakorna är klara och de har svalnat så spritsar du ut chokladen som två ögon och renhorn och sätter fast en röd nonstop som du klistar på med smältchoklad. 
 
3. Sedan är det klart!
 
 
 
 

Första advent - Recept på lussekatter och saffranskringlor

Du behöver:

2 paket saffran
2 msk rom eller vatten (jag hade vatten)
50 g jäst
175 g rumsvarmt smör
5 dl rumsvarm mjölk
2 dl socker
1/2 tsk salt 
800 g vetemjölj (ca 13 1/2 dl)
1 dl russin
mjöl till utbakning
1 ägg till pensling
 
Gör så här:

1. Lägg saffranet i rommen eller vattnet och rör om. Låt stå 30 minuter.
 
2. Dela smöret till tärningar.
 
3. Smula ner jästen i en bunke och blanda med mjölk, smör och saffran samt vätskan. 
 
4. Tillsätt socker, salt och mjöl. Arbeta degen i 20 minuter för hand. Låt den jäsa under bakduk 60 minuter. 
 
5. Lägg russinen i lite vatten i ca 30 minuter. Sila sedan av vettnet. Tillsätt de i degen.
 
6. Ta upp degen på en lätt mjölad arbetsbänk. Knåda lätt och baka ut till lussebullar eller saffranskringlor. Lägg de på bakplåtsklädda plåtar. Låt jäsa under bakduk ca 30 minuter. Sätt ugnen på 225 grader.
 
7. Pensla lussebullarna med uppvispat ägg och så kan man ha på lite pärlsocker men gör du kringlor ska de ej penslas. Grädd mitt i ugnen 8 - 10 minuter. Låt svalna. Om du gjort kringlor ska de ha på sig smält smör och doppas i strösocker. 
 
Glad advent!
 
Har följt receptet från tidningen "Buffé".
 
 
 
 

RSS 2.0