Bilder på Napoleonbakelserna

 
 
 

Napoleonbakelser

 
Du behöver:
 
Smördeg:
- 500 g mjöl
- 500 g smör
- 200 g vatten 
- 40 g äggula
- 10 g salt 
- 10 g citron saft/juice 
 
Vaniljkräm:
Antingen köper du eller så hittar du recept på hemmagjord vaniljkräm HÄR
 
Äppelmos 
 
Ca 6 dl grädde
 
Hallonsylt 
 
Glasyr (blanda florsocker och ljummet vatten.)
 
Gör så här:
 
Smördeg:
 
1. Blanda mjöl, salt och smör i en bunke.
 
2.Tillsätt vatten, äggulor och citron juice. Arbeta ihop tills det blir en smidig deg, den ska vara kladdig i början. 
 
3. Plasta in degen i plastfolie och låt vila i kylen i 10 - 20 minuter.
 
4. Kavla ut degen och vik 2 stycken treslag. ( Treslag: vik över den ena tredjedelen och sedan den andra ovan på den första). Plasta in degen och låt vila i kylen 10 - 20 minuter.
 
5. Kavla och vik 2 stycken treslag och plasta degen igen och låt vila i kylen 10 - 20 minuter. 
 
6. Ta ut degen och dela degen i två delar och kavla ut till 3 mm och lägg på plåtar. Låt vila 10 - 20 minuter. Nagga bottnarna med en gaffel eller med en kruskavel om du har en sådan. 
 
7. Sätt ugen på 225 grader och grädda sedan smördegsbottnarna tills de blir gyllenebruna, ca 10 min. Låt svalna. 
 
Montering:
 
1. Dela i 3 lika stora delar. 
 
2. Stryk äppelmos och spritsa vaniljkräm på den första botten. 
 
3. Lägg på den andra botten och stryk ut grädde. 
 
4. På med den sista botten och ta undersidan uppåt så att den naggade delen inte kommer uppåt. Ha på hallonsylt och blanda sedan florsocker och ljummet vatten så att det blir en glasyr som du sedan ha på över hallonsylten.  
 
5. Skär i så stora bitar du vill ha bakelserna sedan är det klart!
 
 
 
 
 
 

Hemmagjord crunchy müsli


Du behöver:
- 5 dl havregryn
- 1 dl hackade mandlar
- 1 dl linfrön
- 1 dl pumpafrön 
- 1 msk kanel
- 1 dl kokosflingor 
- 1 dl russin 
- 2 msk honung
- 3 msk rapsolja 
- 1,5 dl vatten
 
Gör så här:
1. Sätt ugnen på 175 grader.
2. Blanda de torra ingredienserna, förutom russin i en bunke. Rör ihop honung, rapsolja och vatten i en skål. Tillsätt sedan vätskan i havregrynsblandningen, rör om och klumpa ihop. 
3. Bred ut massan på en plåt/ugnssäkerform och ställ i ugnen i ca 40 min. Rör om var 10:e minut så att det inte bränns. Den ska bli gyllenebrun! 
4. Ta ut muslin och låt den svalna sedan kan du tillsätta russin. 
 
Man kan även byta ut de olika frönen/nötterna mot andra ingredienser eller lägga till. Ha i det man gillar! 
 
Nu har du nyttiga och goda frukostflingor! 
 

Temperera choklad och göra chokladpraliner


Hittar instruktioner här: http://www.tasteline.com/Recept/Temperera_choklad
 
Mörk choklad:
Värm chokladen till 48 - 50 grader, kyl den till 27 grader och värm sedan upp den till 31 grader.
 
Mjölk choklad:
Värm chokladen till 45 grader, kyl den till 26 och värm sedan upp den till 30 grader.
 
Vit choklad:
Värm chokladen till 40 grader, kyl den till 25 grader och värm sedan upp den till 28 grader.
 
Gör så här:
 
1. Hacka chokladen, smält halva chokladmängden över vattenbad och värm tills du fått den temperatur du ska ha. 
 
2. Ta bort skålen från värmen och tillsätt resten av chokladen tills hela mängden kylts ner till rätt temperatur.
 
3. Ställ tillbaka skålen och värm över vattenbad tills du fått temperaturen du ska ha.
 
 
Pensla sedan pralinformarna med chokladen och låt stelna. Fyll sedan med önskad fyllning.
 
Tips på enkal fyllningar: haseltnötskräm, nutella, mandelmassa.
 
Recept på Ganache:
 
Du behöver:
-400 g valfri choklad 
- 200 g vispgrädde smaksatt med till exempel vanilj, kanel, kaffe
- 100 g smör
 
Gör så här:
Låt grädden koka upp i en kastrull och tillsätt den smak du vill ha. Häll grädden över chokladen. Vänta någon minut innan du rör ihop, rör sedan samman det. Rör tills den bli slät och spritsa sedan i fyllningen i choladformen. Låt sedan stå i kyl. Täck sedan botten med den tempereade och smälta chokladen. Låt svalna i 20 min. Ta sedan ut pralinerna då de är färdiga för att ätas.
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Chokladpraliner

 
 

Recept på Lime- och jordgubbsmoussebakelser


1 ark plastfilm som används till overhead.
 
Chokladbotten:
-200 g mandelmassa
-2 ägg
-12 g kakao (ca 2 msk)
 
Limemousse:
2 gelatinblad
 
-1 äggula
-30 g florsocker (ca 1/2 dl)
-1 lime, finriver skal + 1 tsk pressad saft 
- 125 g kesella
- 50 g vispgrädde (1/2 dl)
- 1 äggvita
 
Jordgubbsmousse:
- Häften av limemoussen 
- 100 g färska eller frysta jordgubbar
- 2 msk florsocker 
 
Gelé:
3 gelatinblad
-1 1/2 dl jordgubbssaft
 
Dekor:
Exempel: röda vinbär, färska jorgubbar, färska hallon eller pysalis
 
Klipp plastfilmsarket i 6 remsor, valfri storlek. Rulla ihop varje remsa runt en chokladbotten som du har stansat ut i den storlek du vill ha. Ställ bottnarna som har plasfilmsarket runt sig på en tallrik till exempel. 
 
Chokladbotten:
Sätt ugen på 200 grader. Riv mandelmassan och vispa ihop den med ägg och kakao. Smörj och bröa en runt form. Häll smeten i formen och grädda i 20 - 25 minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Stansa ut 6 tårtbottnar med en cylinderform. 
 
Limemousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggula och florsocker pösigt. Tillsätt limeskal och kesella. Vispa grädden och blanda ner den. Ta upp och krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull tillsamans med 1 tsk limesaft, värm på svag värme tills geltinbladen har smält. Låt svalna lite och tillstätt den i smeten. Vispa äggvitan tilll skum och vänd flrsiktigt ner det i smeten. Fördela hälften av moussen över chokladbottnarna som står i plastfilmsformarna. Ställ kallt ett tag, i frysen så att de stelnar.
 
Jordgubbsmoussen:
Mixa jordgubbar och flrosocker med en stavmixer till en jämn smet. Vänd försiktigt ner jordgubbspurén i resten av limmoussen. Fördela jordgubbssmeten över den stelande limemoussen i cylindrana. Låt det stelna. 
 
Gelé
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur dem och lägg dem i en kastrull tillsamman med lite av jordgubbssaften, smält försitkigt på svag värme. Blanda med resten av jordgubbssaften och låt stelna lite. Fördela gelén över bakelserna och ställ kallt så att det stelnar. Dekorera sedan till exempel med fukt och choklad. 
 
 

Bilder på Lime - och jordgubbsmoussebakelser

 
 
 
 

Äppelkaka

 
Ugnspemperatur: 175 grader
 
Du behöver:
-175 g smör, rumstempererat
-140 g ljust råsocker
-2 ägg
-140 g mjöl
-1 msk bakpulver
-1 tsk malen kanel
-2-3 st skalade och skivade äpplen
 
Gör så här:
1. Lägg smör och socker i en bunke och vispa samman ingredienserna med en elvisp. 
 
2. Vispa ned äggen, ett i taget. Vispa samman allt ordentligt.
 
3. Blanda mjöl, bakpulver och kanel i en separat bunke och sikta sedan ner det i smörblandningen. 
 
4. Smöra och bröa en form och häll sedan ner smeten i formen. Grädda kakan i ca 30 - 50 minuter eller tills den fått färg och att det inte fastnar något på provstickan. När den är klar, ta ut kakan och låt den svalna. 
 
 
 
 
 

Recept på Non Stop kakor - Videoblogg

RSS 2.0