Recept på Lime- och jordgubbsmoussebakelser


1 ark plastfilm som används till overhead.
 
Chokladbotten:
-200 g mandelmassa
-2 ägg
-12 g kakao (ca 2 msk)
 
Limemousse:
2 gelatinblad
 
-1 äggula
-30 g florsocker (ca 1/2 dl)
-1 lime, finriver skal + 1 tsk pressad saft 
- 125 g kesella
- 50 g vispgrädde (1/2 dl)
- 1 äggvita
 
Jordgubbsmousse:
- Häften av limemoussen 
- 100 g färska eller frysta jordgubbar
- 2 msk florsocker 
 
Gelé:
3 gelatinblad
-1 1/2 dl jordgubbssaft
 
Dekor:
Exempel: röda vinbär, färska jorgubbar, färska hallon eller pysalis
 
Klipp plastfilmsarket i 6 remsor, valfri storlek. Rulla ihop varje remsa runt en chokladbotten som du har stansat ut i den storlek du vill ha. Ställ bottnarna som har plasfilmsarket runt sig på en tallrik till exempel. 
 
Chokladbotten:
Sätt ugen på 200 grader. Riv mandelmassan och vispa ihop den med ägg och kakao. Smörj och bröa en runt form. Häll smeten i formen och grädda i 20 - 25 minuter. Ta ut kakan och låt svalna. Stansa ut 6 tårtbottnar med en cylinderform. 
 
Limemousse:
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Vispa äggula och florsocker pösigt. Tillsätt limeskal och kesella. Vispa grädden och blanda ner den. Ta upp och krama ur gelatinbladen och lägg dem i en kastrull tillsamans med 1 tsk limesaft, värm på svag värme tills geltinbladen har smält. Låt svalna lite och tillstätt den i smeten. Vispa äggvitan tilll skum och vänd flrsiktigt ner det i smeten. Fördela hälften av moussen över chokladbottnarna som står i plastfilmsformarna. Ställ kallt ett tag, i frysen så att de stelnar.
 
Jordgubbsmoussen:
Mixa jordgubbar och flrosocker med en stavmixer till en jämn smet. Vänd försiktigt ner jordgubbspurén i resten av limmoussen. Fördela jordgubbssmeten över den stelande limemoussen i cylindrana. Låt det stelna. 
 
Gelé
Lägg gelatinbladen i kallt vatten i 5 minuter. Krama ur dem och lägg dem i en kastrull tillsamman med lite av jordgubbssaften, smält försitkigt på svag värme. Blanda med resten av jordgubbssaften och låt stelna lite. Fördela gelén över bakelserna och ställ kallt så att det stelnar. Dekorera sedan till exempel med fukt och choklad. 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0