Napoleonbakelser

 
Du behöver:
 
Smördeg:
- 500 g mjöl
- 500 g smör
- 200 g vatten 
- 40 g äggula
- 10 g salt 
- 10 g citron saft/juice 
 
Vaniljkräm:
Antingen köper du eller så hittar du recept på hemmagjord vaniljkräm HÄR
 
Äppelmos 
 
Ca 6 dl grädde
 
Hallonsylt 
 
Glasyr (blanda florsocker och ljummet vatten.)
 
Gör så här:
 
Smördeg:
 
1. Blanda mjöl, salt och smör i en bunke.
 
2.Tillsätt vatten, äggulor och citron juice. Arbeta ihop tills det blir en smidig deg, den ska vara kladdig i början. 
 
3. Plasta in degen i plastfolie och låt vila i kylen i 10 - 20 minuter.
 
4. Kavla ut degen och vik 2 stycken treslag. ( Treslag: vik över den ena tredjedelen och sedan den andra ovan på den första). Plasta in degen och låt vila i kylen 10 - 20 minuter.
 
5. Kavla och vik 2 stycken treslag och plasta degen igen och låt vila i kylen 10 - 20 minuter. 
 
6. Ta ut degen och dela degen i två delar och kavla ut till 3 mm och lägg på plåtar. Låt vila 10 - 20 minuter. Nagga bottnarna med en gaffel eller med en kruskavel om du har en sådan. 
 
7. Sätt ugen på 225 grader och grädda sedan smördegsbottnarna tills de blir gyllenebruna, ca 10 min. Låt svalna. 
 
Montering:
 
1. Dela i 3 lika stora delar. 
 
2. Stryk äppelmos och spritsa vaniljkräm på den första botten. 
 
3. Lägg på den andra botten och stryk ut grädde. 
 
4. På med den sista botten och ta undersidan uppåt så att den naggade delen inte kommer uppåt. Ha på hallonsylt och blanda sedan florsocker och ljummet vatten så att det blir en glasyr som du sedan ha på över hallonsylten.  
 
5. Skär i så stora bitar du vill ha bakelserna sedan är det klart!
 
 
 
 
 
 


Kommentarer


Kommentera inlägget här:


Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback

RSS 2.0